De School en Omgeving subsidie 2025–2028 (voorheen bekend als de “Rijke Schooldag” subsidie) is een programma van het ministerie van OCW om scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs te helpen meer leerlingen een rijk buitenschools aanbod te bieden.
Met deze subsidie, landelijk goed voor ruim € 709 miljoen, kunnen scholen in samenwerking met gemeenten en lokale partners extra activiteiten organiseren op het gebied van sport, cultuur, huiswerkbegeleiding en meer. Dit draagt bij aan een verrijkte schooldag voor kinderen en vergroot de kansengelijkheid.
Hoe zorg jij er als onderwijsprofessional voor dat je deze “rijke schooldag” subsidie effectief inzet? Je wilt immers maximale impact voor de leerlingen, zonder te verzanden in administratie of gedoe. Op deze pagina ontdek je hoe scholen de School & Omgeving subsidie concreet kunnen inzetten, bijvoorbeeld voor het financieren van slimme digitale tools zoals de Rijke Schooldag App, en beantwoorden we prangende vragen die veel scholen hebben.
Tot slot bekijken we welke alternatieve oplossingen er zijn voor het beheren van buitenschools aanbod, en waarom een gespecialiseerde aanpak het verschil maakt.
De School en Omgeving subsidie is bedoeld voor scholen met de hoogste onderwijsachterstanden (categorie A- en B-vestigingen) om in de schooljaren 2025–2028 een lokaal programma van extra activiteiten uit te voeren. Scholen vormen hiervoor een lokale coalitie met ten minste één gemeente en lokale aanbieders (bijv. sportverenigingen, culturele instellingen). Samen bieden zij een gestructureerd naschools programma aan dat aansluit bij het curriculum en de ontwikkeling van leerlingen. Belangrijke kenmerken van de regeling zijn o.a.:
Deze subsidie, in de Kamerstukken ook wel de “rijke schooldag” genoemd, biedt een geweldige kans om leerlingen in Nederland extra kansen te geven. Scholen Googlen dan ook massaal naar “School en Omgeving subsidie aanvragen”, “voorwaarden rijke schooldag” of “activiteiten rijke schooldag voorbeelden” om inspiratie op te doen. Nu de aanvragen voor 2025–2028 zijn ingediend, verschuift de focus naar “Hoe zetten we de subsidie slim in?” en “Hoe organiseren we dit in de praktijk?”. Daar gaan we in dit artikel dan ook uitgebreider op in.
Het opzetten van een verrijkte schooldag-programma brengt in de praktijk een aantal uitdagingen met zich mee. Veelgenoemde vragen en zorgen van scholen zijn onder andere:
Het moge duidelijk zijn: zonder de juiste aanpak kan het uitvoeren van het rijke schooldag-programma al snel complex worden. In onze gesprekken met scholen komt steeds weer naar voren dat men behoefte heeft aan gebruiksvriendelijke digitale ondersteuning om dit in goede banen te leiden. Gelukkig zijn er oplossingen voorhanden.
Digitale ondersteuning kan het verschil maken tussen een stressvolle organisatie en een soepel draaiend programma. Een goede digitale tool kan helpen om:
Inschrijvingen en communicatie te stroomlijnen: leerlingen (of ouders) kunnen zich online aanmelden voor activiteiten. Ouder-toestemmingen kunnen via de smartphone of PC gegeven worden, wat het proces versnelt. Direct bevestigingen en herinneringen uitsturen zorgt voor duidelijke communicatie.
Aanwezigheid en uren automatisch te registreren: In plaats of naast handmatig aftekenen kan digitale technologie (bijv. QR-codes scannen bij aanvang) exact bijhouden wie aanwezig was en hoeveel uur een activiteit duurde. Dit levert meteen de benodigde uren-deelname registratie op die OCW vraagt. Geen gedoe achteraf om alles bijeen te zoeken.
Administratie voor subsidie-verantwoording te automatiseren: omdat alle data (deelnemers, activiteiten, uren) digitaal vastliggen, kunnen er met één druk op de knop rapportages worden gedraaid. Denk aan een compleet overzicht per periode van het aantal geboden uren per ontwikkelgebied, het aantal deelnemende leerlingen, enz. Zo voldoet u moeiteloos aan de OCW-eisen. Sterker nog, de juiste tool levert “eenvoudige rapportages voor subsidieverantwoording, wat scholen helpt om de School & Omgeving-subsidie optimaal te benutten”.
Koppeling met bestaande systemen: een ideale oplossing staat niet op zichzelf, maar integreert met bestaande leerlingadministratie. Door koppelingen met bijvoorbeeld Magister, Somtoday, ParnasSys en ESIS worden leerlinggegevens automatisch gesynchroniseerd. Nieuwe leerlingen of wijzigingen worden zo direct doorgevoerd. Zo beheer je alles en iedereen vanuit één centrale bron. Ook koppelingen met gangbare platforms (Google, Microsoft Azure AD) kunnen het inloggen en beheren vereenvoudigen en de livegang aanzienlijk versnellen.
Financiële afhandeling te vereenvoudigen: digitale tools kunnen een koppeling met een betaalsysteem bieden of een module om uren van externe partners bij te houden. Zo kunt u afrekenen met aanbieders zonder losse facturen: bijvoorbeeld door op basis van geregistreerde aanwezigheid automatisch een vergoeding te genereren voor de sportcoach of muziekdocent. Geen losse Excel-lijstjes of verrassingen achteraf. Alles is transparant en traceerbaar.
Veiligheid en privacy te borgen: professionele onderwijsapps voldoen aan strenge beveiligingseisen. Kies een tool die ISO 27001-gecertificeerd is en volledig AVG-proof om zeker te weten dat data veilig is. Dit geeft gemoedsrust richting ouders en partners, maar uiteraard ook bij eventuele audits.
De logische vervolgvraag zou kunnen zijn “kunnen we dit niet gewoon met ons huidige systemen oplossen?” Hoewel traditionele leerlingvolgsystemen (LVS) zoals Magister en Somtoday uitstekend zijn in rooster- en cijferadministratie, zijn ze niet ontworpen voor het beheren van uitgebreide naschoolse programma’s met externe aanbieders. Ze missen vaak functionaliteit voor dingen als oudertoestemming verzamelen of externen toegang geven tot een activiteitenrooster.
Andere scholen grepen in het verleden naar algemene tools, denk aan inschrijfformulieren via Google Forms, lijsten in Excel, of een samenraapsel van verschillende losse apps. Dat kán werken op kleine schaal, maar zoals al genoemd brengt het veel handmatig werk en foutgevoeligheid met zich mee. Bovendien is er dan geen integratie met het actuele leerlingenbestand of een geautomatiseerd rapportagesysteem. Ook bestaan er enkele planningssystemen (bijvoorbeeld gebruikt door gemeenten voor brede school-activiteiten) zoals KOOS (Kids Out Of School), of generieke administratieplatforms als Easydus. Deze zijn nuttig voor onderdelen van het proces, maar bieden niet de volledige integratie met schoolsystemen en subsidie-eisen waar scholen in PO en VO behoefte aan hebben.
Kortom, scholen misten een volledige en gebruiksvriendelijke oplossing om hun rijke schooldag vorm te geven. En precies daarin voorziet de Rijke Schooldag App.
De Rijke Schooldag App is een nieuwe applicatie die speciaal is toegespitst op het organiseren van het naschoolse aanbod in het kader van de rijke schooldag. Deze app is er op gericht zorgeloos activiteiten en inschrijvingen te kunnen beheren. Steeds meer scholen ontdekken dat ze hiermee hun programma eenvoudig, veilig en efficiënt kunnen coördineren, van planning tot rapportage.
Geschikt voor PO én VO: flexibel inzetbaar voor zowel primair als voortgezet onderwijs. De app beweegt mee met de structuur, processen en bestaande systemen van iedere school. Of u nu een brede basisschooldag of een uitgebreid naschools VO-programma organiseert, het past in deze applicatie.
Automatische rapportages voor moeiteloze subsidieverantwoording (OCW-proof): met één druk op de knop genereert u complete OCW-conforme rapportages van uw activiteiten. Je bespaart uren aan administratie. Voorkom fouten en verlaag de werkdruk, zodat je tijd overhoudt voor wat écht telt: de leerlingen. (De app biedt hiermee precies de ondersteuning die OCW vereist, namelijk inzichtelijke uren- en deelnemersregistratie).
Eenvoudig aanmelden, afmelden en oudertoestemming: leerlingen (en ouders) kunnen zich eenvoudig via de app inschrijven voor activiteiten en ook weer afmelden indien nodig. Oudertoestemming wordt digitaal geregeld en vastgelegd. Je hebt zo direct inzicht in aanwezigheid en afwezigheid van leerlingen, en hoeft niet meer achter handtekeningen aan.
Automatisch en foutloos afrekenen met partners: nooit meer losse factuurtjes of Excel-overzichten voor uw externe aanbieders! De app koppelt aanwezigheid automatisch aan uw ingevoerde aanbiedersafspraken en rekent foutloos af. Alles gebeurt snel, transparant en is direct klaar voor de subsidieverantwoording. Zo weet je zeker dat bijvoorbeeld de uurvergoedingen aan een externe sportdocent kloppen bij het aantal geleverde uren.
Naadloze integratie met bestaande schoolsystemen: de Rijke Schooldag App integreert direct met o.a. Magister, ParnasSys, Somtoday, ESIS en ook met platformen van Google en Microsoft (Azure). Je hoeft leerlingen niet dubbel te beheren; alle relevante gegevens worden gesynchroniseerd. Extra maatwerkkoppelingen zijn mogelijk, dus de app sluit altijd aan op de IT-omgeving van scholen. Dankzij deze koppelingen is de app in enkele weken live op uw school.
Veilig en betrouwbaar – ISO 27001-gecertificeerd & AVG-proof: de app voldoet aan alle benodigde veiligheidsnormen (ISO 27001) en privacywetgeving. Gegevens van leerlingen en ouders zijn goed beveiligd en alleen toegankelijk voor bevoegde gebruikers. Jouw subsidie-administratie is daarmee veilig en volledig OCW-proof.
Gebruiksvriendelijk op elk apparaat én in elke taal: of men nu een desktop, tablet of mobiele telefoon gebruikt, iedereen (leerkracht, ouder, aanbieder, leerling) kan moeiteloos met de app werken. De interface is intuïtief en meertalig inzetbaar, wat maximale inclusie mogelijk maakt. Ook ouders die minder vaardig zijn in het Nederlands kunnen dus eenvoudig toestemming geven of informatie lezen.
Voelt als een ‘eigen’ app van uw school: binnen enkele weken is de app live in eigen huisstijl en tone-of-voice. Kleuren, logo en zelfs terminologie kunnen naar wens worden aangepast. Daardoor voelen leerlingen, ouders en docenten de app echt als onderdeel van de school. Het is geen generieke software, maar voelt als een eigen platform/app – wat adoptie en gebruiksgemak ten goede komt.
Deze voordelen zijn niet alleen theorie. Scholen die al met de Rijke Schooldag App werken, merken dat ze hun projectgroep en administratie ontlasten. “Met deze app kunnen scholen zich volledig richten op het aanbieden van waardevolle activiteiten, zonder dat dit ten koste gaat van tijd en middelen,” zegt Peggy Avis van Scholen aan Zee. En dat is uiteindelijk het doel: meer aandacht voor inhoud en leerlingen, minder voor formulieren en spreadsheets.
Benieuwd hoe de Rijke Schooldag App in de praktijk werkt voor jouw school? De beste manier om de voordelen te ervaren is door het zelf te zien. Plan een demo met ons team. Wij laten je graag stap voor stap zien hoe eenvoudig het is om activiteiten aan te maken, leerlingen te laten inschrijven, en direct OCW-proof rapportages te draaien. Je krijgt een persoonlijke rondleiding door de app, afgestemd op de situatie van jouw school (PO of VO).
Heb je collega’s of bestuurders die willen weten of dit de investering waard is? Vraag dan ook ons informatiepakket aan. Hierin vind je alles over de functionaliteiten, prijzen en implementatie. Je zult zien: je kunt meteen jouw School & Omgeving subsidie inzetten om deze tool te bekostigen. Een klein deel van de subsidie besteden aan een goede applicatie levert namelijk een veelvoud op aan tijdsbesparing en kwaliteit. Bovendien is investeren in een solide systeem een duurzame keuze, aangezien OCW voornemens is om na 2028 het programma structureel te bekostigen. Met andere woorden: met de Rijke Schooldag App bouw je iets op waar jouw school jarenlang profijt van heeft.
Wacht niet tot de administratieve druk u inhaalt. Zet je School & Omgeving subsidie nu slim in door te investeren in de juiste tool voor uw naschools programma. Veel scholen gingen u al voor in het creëren van een écht rijke schooldag voor alle leerlingen. Sluit u daarbij aan:
Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende demo. We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te laten zien hoe het werkt in de praktijk.
Vraag het infopakket aan en bespreek binnen jouw team hoe deze oplossing jullie kan ontzorgen.
Start tijdig met implementeren, zodat uw app klaarstaat vóór de start van het nieuwe schooljaar. Zo benut u iedere subsidie-euro effectief vanaf dag één.
Geef leerlingen de rijke schooldag die ze verdienen en jezelf de zekerheid van een soepel draaiend programma. Plan een demo en ontdek hoe eenvoudig het kan zijn! Samen maken we van uw buitenschools aanbod een succes, met maximale impact en minimale inspanning.
De app is ontworpen om po- en vo-scholen te helpen bij het efficiënt beheren van activiteiten en inschrijvingen. Het vermindert administratieve lasten en automatiseert het voldoen aan subsidie-eisen van het ministerie van OCW.
Ja, de app is beschikbaar voor VO en PO-scholen in héél Nederland. In de beheeromgeving kan worden ingesteld hoe je aanmelding en aanwezigheidsregistratie wilt organiseren. Voor toepassing in het PO bestaat de mogelijkheid om ouders/verzorgers en/of leerkrachten de leerling aan te laten melden, terwijl VO-leerlingen dit volledig zelfstandig kunnen doen. Voor deelnameregistratie kan worden gekozen tussen automatisch gegeneerde namenlijsten of leerlingspecifieke QR-codes.
Ja, de app integreert moeiteloos met systemen zoals Magister, Somtoday, Microsoft Azure en Google Gsuite. Overige integratie nodig? Laat het ons weten.
Absoluut. De app voldoet aan alle privacywetgevingen en verwerkt alleen de minimale gegevens die nodig zijn, zodat jouw school en leerlingen volledig beschermd zijn.
Deze is een zogenaamde ‘webapp’ en daardoor toegankelijk via elk apparaat, zonder dat je afhankelijk bent van app stores van Apple en Google.
Leerlingen (VO) hebben de app op hun mobiele telefoon en kunnen bij een (buitenschoolse) activiteit een in de app gegenereerde en unieke QR code scannen. Samenwerkingspartners hebben een eigen ‘bedrijven omgeving’ in de app waarin zij deze QR codes kunnen scannen. Zo registreren we met 100% zekerheid de aanwezig van de leerling op locatie / bij de specifieke activiteit.
De Rijke Schooldag App wordt doorlopend verbeterd met regelmatige updates en uitbreidingen, gebaseerd op feedback van scholen. Zo sluit de app altijd aan bij de actuele behoeften van jouw onderwijsinstelling.
Het proces van livegang hangt sterk af van de volgende factoren:
De app beschikt standaard al over diverse slimme connectoren en kan daarom binnen enkele weken draaien op jouw school.
Ontvang gratis en vrijblijvend het digitale informatiepakket. Tevens wordt je uitgenodigd voor een demo, waarin de app tot in detail wordt uitgelegd door onze collega’s Karel en Sander.
Bitpuma BV / Druktemaker BV
Willemsoord 62 | 1781 AS Den Helder